Na słodko - Muffinki z czekoladą
Na słodko
Rozpoczynamy publikowanie sprawdzonych przepisów naszych czytelników. Zachęcamy do dzielenia się własnymi przepisami i przesyłanie ich wraz ze zdjęciami na adres redakcji. Szukajcie ich w aktualnościach a potem w dziale "Na słodko".
Przypominamy o zbliżającym się Dniu Matki. Może jakaś słodka niespodzianka.
Muffinki z czekoladą -> cupcakesy
Muffinki
składniki:
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku
125 ml oleju roslinnego
1/2 łyżeczki sody
200g cukru
esencja waniliowa(ja wzięłam cukier wanilinowy i wanilię)
1 jajo
szczypta soli
180 ml mleka
2łyżki startej skórki z pomarańczy
180 g wiórków z czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy mąkę proszek do pieczenia,
sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy mikserem cukier, jajo, mleko, olej, skórkę oraz esencję.
Mieszamy zawartości obu misek razem, na jednolitą masę.
Dodajemy wiórki czekoladowe.
Napełniamy papilotki otrzymaną masą do ok 2/3 wysokości. Pieczemy ok 20-25 min, aż patyczek po nakłuciu będzie suchy.
Aby powstały cupcakesy:
250g serka mascarpone
100g masła
łyżka skórki cytrynowej
200g cukru pudru
alkohol (w przepisie łyżka likieru gruszkowego, ja z braku dałam passoę
sok z buraków lub inny barwnik)
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę.
Dodajemy całą resztę POZA SOKIEM Z BURAKÓW.
Kiedy chcemy aby były różowe dodajemy TROCHĘ i mieszamy, najwyżej potem więcej.
Nakładamy do szprycy czy rękawa i dekorujemy PRZESTUDZONE muffinki; inaczej cała masa spłynie.
Enjoy
Przesłała Agata Sz.
Dodaj swój komentarz
Poprawiony (poniedziałek, 28 maja 2012 23:53)
(brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)